Telescoopverhuur

December 2023: wekenlang bewolkt, toch blijft ons aanbod toenemen...

Oktober-november was inderdaad een behoorlijk ontmoedigende periode: slechts nu en dan eens een opklaring, nauwelijks of geen volledig heldere nachten (en dan nog meestal omstreeks Volle Maan :-(.


Iedereen die de voorbije maand(en) een telescoop of ander toestel huurde, kreeg ondertussen al minstens 1-2 weken extra huurperiode aangeboden - maar zelfs dat bracht weinig soelaas vrees ik...

Maar goed, wat doet een mens dan ondertussen in zijn (schaarse) vrije tijd? Op zoek gaan naar nieuw materiaal om het aanbod te optimaliseren natuurlijk!

Automatisatie is dé buzz momenteel in telescopenland, en ook de mechanisch meest eenvoudige modellen (de Dobson-spiegeltelescopen) ontsnappen er niet aan! Wat zou wijlen John Dobson himself hiervan vinden (wellicht zou hij het fantastisch vinden vermoed ik, elke innovatie moedigde hij aan!).

Van een héél enthousiaste sympathisant en kennis (die helaas té weinig de gelegenheid meer heeft om waar te nemen) kregen we deze 20cm Skywatcher Flextube cadeau. Deze was voorzien van een rudimentaire motorsturing, maar dat systeem blijkt ook compatibel te zijn met de moderne Synscan-sturingen van Skywatcher. Dus het "pakket" werd nog beter:

=> een krachtige 20cm dobson (met alle voordelen van dien: eenvoudig en vooral betaalbaar), dus ideaal voor wie onze 30cm té groot/zwaar/lomp vindt - maar een 152mm toch nèt dat tikkeltje te weinig lichtsterk beschouwt

=> in de "Flextube" uitvoering, dus bij het transport (in de wagen, maar ook van/naar je waarnemingsplek in de tuin of terras) wordt ie een héél stuk compacter. Uitgeschoven (dus bij het waarnemen) meet de telescoopbuis 111cm, ingeschoven (bij transport of voor het opbergen) gaat daar nog eens zo'n 30cm af (tot 83cm lengte).

=> maar bovendien voorzien van GoTo via de bijgeleverde Synscan-handbediening, dus (na aanvankelijke "africhting" op enkele heldere sterren) kent hijzelf de weg aan de hemel. Dus niet enkel houden de motoren alle objecten in beeld, maar zullen ze ook geautomatiseerd in beeld gezet worden!

Het beste van twee werelden dus...

Groot, groter, grootst,...

We hadden in ons aanbod computergestuurde azimutale monteringen al de AZ-GTi, de Merlin of de StarSeeker (voor compacte catadiopters en korte lenzenkijkers), de AllView en vooral de Celestron SE8 voor de iets grotere modellen (tot een 20cm Schmidt-Cassegrain).

Maar die laatste werd al een beetje nipt qua draagkracht - zeker gecombineerd met een héél zwaar 2-inch-oculair of een iets zwaardere camera. Maar daarom is er nu de Celestron NexStar Evolution

Deze heeft niet alleen een groter draagvermogen (11-12 kg volgens de producent?) zodat ie ook onze zwaarste catadiopter (de 23,5cm Celestron C9 1/4) probleemloos draagt, maar is ook voorzien van enkele nieuwe snufjes! Eerst en vooral de stilaan evidente GoTo - maar bij deze uitvoering niet enkel via de bijgeleverde Nexstar-handbesturing, maar ook via een ingebouwde Wifi zodat u hem ook vanuit Smartphone, tablet of laptop kan aansturen (u moet natuurlijk telkens de bijhorene app of software installeren). Maar -eigenlijk héél evident maar tot nog toe nauwelijks present in de telescoopsector- de montering heeft ook een zware ingebouwde batterij (een 4,5 Ah LiFePO4, in principe voldoende voor de meeste waarnemingsnachten - tenzij misschien op de allerkoudste winternachten).

Deze montering zou ik dus vooral aanbevelen in combinatie met één van de 20cm Schmidt-Cassegrains (we hebben een versie van Celestron -de klassieke C8- en ééntje van grote concurrent Meade), en zeker met de grotere broer ervan (de C9 1/4).