Telescoopverhuur

Februari 2024: Star Adventurer GTi, het beste van twee werelden...

Mooi op tijd zodat u ze al kan reserveren om tijdens uw vakantieperiode mooie kiekjes van de sterrenhemel te maken: de StarAdventurer AZ-GTi...

In 2014 bracht Skywatcher de originele StarAdventurer uit. Een relatief compact en lichtgewicht volgsysteem (dus ideaal om mee te nemen -ook met het vliegtuig- naar de donkerste locaties), dat toch al iets zwaardere lenzen en camera's kon dragen. Ideaal dus voor wie aan astrofotografie wil doen met lenzen en telelenzen. Alleen -zoals dat toen nog gebruikelijk was- nog zonder "GoTo", dus u dient de camera/lens nog zelf op het gewenste object te richten.

Fast forward dan naar 2017: datzelfde Skywatcher bracht de AZ-GTi uit. Ditmaal wel een compacte montering mèt computersturing (via een Synscan-handset of via de Smartphone). Alleen... in de oorspronkelijke uitvoering NIET bedoeld voor fotografie met langere belichtingstijden, dus enkel voor visueel gebruik! Nadien kwamen er wel enkele aanpassingen (zowel materieel als elektronisch) zodat het toestel hier uiteindelijk wel geschikt voor werd, maar 't is wat "kunst-en-vliegwerk".

Bij Skywatcher luisteren ze echter wel goed naar de klanten (en naar de markt...) dus vorig jaar kwam de StarAdventurer GTi uit. Als het ware een kruising tussen beide toestellen (en ook nog even wat robuuster gemaakt). Dus ideaal voor wie op zoek is naar een middelzware volgmontering (2,5 kg ongeveer), met voldoende volgnauwkeurigheid om ook met langere telelenzen (of korte telescopen) te fotograferen én bovendien voorzien van GoTo om u het leven makkelijker te maken.

De StarAdventurer GTi heeft 12V nodig: dat kan via 8 AA-batterijen (geen oplaadbare liefst - want die leveren maar 1,2V/stuk ipv 1,5V): daarvoor moet u één schroefje lossen zodat een deel van de behuizing verwijderd wordt. Maar u kan natuurlijk ook een externe 12V-batterij of voeding gebruiken (kan meegeleverd worden zolang de voorraad strekt).

Het toestel heeft ook een fraaie ingebouwde poolzoeker, om het systeem héél nauwkeurig parallel met de Aardas te zetten. Daarvoor zijn er (de onderste drie groene schroeven op de foto) een aantal vlot manipuleerbare stelschroeven.

Het toestel heeft onderaan een 3/8"-schroefdraad, zodat u het op eender welk (liefst ietwat robuust) fotostatief kan gemonteerd worden. Deze kan u natuurlijk ook bij ons meehuren, maar ideaal lijkt ons het carbon statief van Skywatcher (ook daarvan hebben we enkele exemplaren beschikbaar): het ideale compromis tussen gewicht en stabiliteit.

Ziet u het verschil tussen beide foto's? De tegengewichtas kan bij deze montering op twee verschillende manieren bevestigd worden: 

- links de klassieke manier, netjes in lijn met de declinatie-as van de montering

- maar rechts staat ze daar duidelijk schuin op, wat héél belangrijk is wanneer de montering ingezet wordt op lage breedteligging (zeg maar 25° noord of zuid van de evenaar)! Zo wordt vermeden dat het tegengewicht botst met de driepoot!

Ikzelf werd daar ooit "keihard" mee geconfronteerd tijdens een stage die ik gaf in Cambodia: Phnom Penh ligt op 11° noorderbreedte en ik heb daar twee bestaande telescoopmonteringen moeten doen "samensmelten" om één bruikbaar geheel te maken. Een goed initiatief dus van Skywatcher: zelfs in Namibië (20° zuiderbreedte) of het noorden van Australië kan men al geconfronteerd worden met dit probleem, maar zeker in landen als Kenya/Tanzania of pakweg Indonesië...